Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Παραμένει σταθερά χωματόδρομος......


Το Σελλά είναι  ένα καταπράσινο χωριό, χτισμένο σε  δύο πλαγιές και το χωρίζει μια ρεματιά και ένα πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων  με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, ενώ οι ρεματιές που περνάνε  από το χωριό αλλά και τα αφθονα μονοπάτια  και κυρίως αυτά που οδηγούν ψηλά στον Αι Νικήτα, συναντά κανείς έναν φυσικό παράδεισο. Όσο ευλογημένοι αισθάνονται οι κάτοικοι που ζουν σε τούτο το ονειρεμένο περιβάλλον τόσο ξεχασμένοι και αδικημένοι αισθάνονται από τις αρμόδιες αρχές. Και αυτό γιατί? Πολλά μπορεί κανείς να γράψει. Στην παρούσα χρονική στιγμή εμείς θα αναφέρουμε ένα στοιχειωμένο κομμάτι κυρίου δρόμου που παραμένει σταθερά χωματόδρομος ανεξαρτήτων ασφαλτοστρώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί διαχρονικά στο συνολικό μήκος της διαδρομής του. Το κομμάτι αυτό του δρόμου έχει <<στοιχειώσει >>...

Γενικά στο δρόμο Σελλά – Κυπαρισσία οι γούβες και τα σαμαράκια αφθονούν, καθώς είναι ένας αυτοκινητόδρομος που κάνεις την προσευχή σου όταν τον διασχίζεις για να μην σου πέσει πάνω σου κανένα αυτοκίνητο!
 
Ωστόσο,  εάν τα τελευταία  τριάντα χρόνια κάποιος διασχίζει τον δρόμο αυτό, θα διαπιστώσει αρκετές βελτιώσεις αλλά και  αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτόν!. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι παρατηρείται   μια <<περίεργη>>  στασιμότητα σε ένα κομμάτι δρόμου πεντακοσίων περίπου μέτρων, το οποίο  διαχρονικά παραμένει χωματόδρομος, άσχετα  των όποιων  βελτιώσεων και αν έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου.
Το  συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται  στα μέσα της διαδρομής από το Σελλά προς το ποτάμι,  ακριβώς  πριν και μετά από το σημείο που υπάρχει  η διασταύρωση με τον χωματόδρομο  που οδηγεί  στην καλοπαίδα και στο μικρό χωριό Κρίτσι.  Η περίπτωση θυμίζει την ιστορία του <<γεφυριού της Άρτας >> , καθώς όσες προσπάθειες ανακατασκευής του δρόμου και εάν έγιναν στο παρελθόν,  παρουσιάζει μια χρόνια καθίζηση στο έδαφος με αποτέλεσμα να είναι  στοιχειωμένο στο χρόνο και να   παραμένει  σταθερά χωματόδρομος και προβληματικό . 


Από τότε που ήμουν παιδί, θυμάμαι που έκαναν αυτό το δρόμο ως παράκαμψη και αντικατάσταση  του δρόμου που βρίσκεται παράλληλα από αυτόν στο πάνω μέρος της πλαγιάς, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος παρουσίαζε καθίζηση, είχε πολλές στροφές αλλά και μεγάλη κλίση. Αποτέλεσμα  των προβλημάτων που παρουσίαζε ήταν να αποφασιστεί η παράκαμψη του πριν από τριάντα πέντε περίπου χρόνια και αναζητήθηκε  εναλλακτική διάνοιξη νέου δρόμου. Στόχο  είχε την καλύτερη βατότητα για τα αυτοκίνητα  και να μην παρουσίαζε καθίζηση στο έδαφος!
Έτσι  επιλέχθηκε και δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου το οποίο  πραγματικά έχει καλύτερη και ομαλότερη ροή σε σχέση με τον παλιό που αντικατέστησε. Ωστόσο, δεν απάλλαξε από τα προβλήματα του παλιού δρόμου,  καθώς παρουσιάζει διαχρονικά  και αυτό καθίζηση στο έδαφος και συγκεκριμένα  μετά την μεγάλη στροφή στην διασταύρωση προς καλοπαίδα. Τελικό αποτέλεσμα είναι να έχει διατηρήσει τα χρόνια προβλήματα στη ροή του δρόμου και να παραμένει χωματόδρομος!!! 

 Για τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες του χωριού αποτελούσε και αποτελεί πονοκέφαλο. Όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν έκαναν στο παρελθόν συντονισμένα οι αρμόδιοι  και σε περιόδους που η ρευστότητα στους ΔΗΜΟΥΣ και ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ήταν ομαλή σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις δημοσίων έργων,  ο δρόμος τελικά παρέμεινε με την  καθίζηση και χωρίς άσφαλτο!!! Φιλότιμες και αποσπασματικές προσπάθειες  διαχρονικά αλλά  χωρίς τελικό αποτέλεσμα για την ομαλοποίηση του. Αν και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε ασφαλτόστρωση και διάνοιξη σε μεγάλο μέρος του δρόμου, το κομμάτι αυτό παρέμεινε ως έχει..

Εκτιμάται ότι στην παρούσα χρονική οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολο να  εγκριθεί κονδύλι για να ολοκληρωθεί το έργο και επομένως θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ως έχει <<στοιχειωμένος χωματόδρομος με καθίζηση)!!!
Παρόλα αυτά θα πρέπει  από την τοπική αυτοδιοίκηση  να μην σταματήσουν να γίνονται προσπάθειες να εξοικονομηθούν οι απαιτούμενοι πόροι  για να καλυφθεί με άσφαλτο αλλά και να βελτιωθεί και το βύθισμα. Στόχος στο μέλλον να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του δρόμου, ως άρτιο έργο, έτσι ώστε να παραδοθεί  στους κατοίκους ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις και προδιαγραφές ενός σωστού επαρχιακού αυτοκινητόδρομου, ο οποίος να είναι χρηστικός  τόσο στους κατοίκους του χωριού όσο και των κατοίκων των γύρω χωριών αλλά και των  επισκεπτών σε αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...