Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕΛΛΑ


Αν πας στο Σελλά για τις ημέρες του Πάσχα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα περάσεις ώρες ατελείωτες απολαμβάνοντας την όμορφη φύση και την ζεστασιά που προσφέρουν οι κάτοικοι  του χωριού μας.   Όπως κάθε χρόνο  έτσι και φέτος για πολλούς συμπατριώτες μας την μεγάλη θρησκευτική μας εορτή την απολαμβάνουν στο χωριό μας, ένα  αξέχαστο Πάσχα. Πως να ξεχάσω τα έθιμα, τα παιχνίδια, και  τα γιορτινά τραπέζια.
Όλα τούτα που κληρονομήθηκαν από γενεά σε γενεά και στα χωριά τα φυλάσσουν ακόμα σαν πολύτιμο φυλακτό μια κι αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τα έθιμα του Πάσχα στο χωριό μένουν πάντα αξέχαστα, καθώς μένουν ανεξίτηλα στις μνήμες μας, αφού περικλύζουν τόσο μα τόσο έντονα συναισθήματα .
 Τα έθιμα αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου. Η αρχή τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν καθαρισμό και ασβέστωμα των σπιτιών, το βάψιμο αυγών  το ζύμωμα των κουλουριών και πολλών άλλων εδεσμάτων. 
Την μεγάλη Παρασκευή  ο στολισμός του Επιταφίου  με τα πλούσια αγριολούλουδα του χωριού μας. Το μεγάλο Σάββατο στην ανάσταση,  οι κροτίδες δίνουν και παίρνουν. Στην συνέχεια  την Κυριακή το Πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει ανελλιπώς το έθιμο του σουβλίσματος του οβελία το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εθίμων μας. 
Οι  ευχές συνοδεύουν  πάντα στο χωριό μας, τις ανταμώσεις των συγχωριανών μας, καθώς οι απανταχού Σελλαίοι βρίσκουν μια εξαιρετική ευκαιρία το Πάσχα στην γενέτειρα μας,  να ανταλλάξουν θερμές ευχές και να αναπολήσουν  τα παλιά. Μέσα από αυτές τις μέρες παίρνουν δύναμης να συνεχίσουν τον αγώνα της ζωής, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η Ελλάδα.  
Ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό είναι ότι πλήθος νεολαία,  απόγονοι των ετεροδημοτών Σελλαίων, προτιμούν  όλο και περισσότερο κάθε χρόνο να γιορτάσουν τις Αγιες μέρες του Πάσχα, στο Σελλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...