Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ( ΑΝΤΙΦΑΣΗ - ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΤΗΤΑ )

Σε μια πρόασφατη επισύμανση  αναγώστη του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS NEMESIS, σχετικά με την αναφορά  σε αναρτήσεις που εχουμε στο blog και αφορουσε την ονομασία  ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ και όχι Σελλας Ποταμός, μας εχει χαρακτηριστικά  επισυμάνει με τo  παρακάτω σχόλιo: 


Αναγνώστης: 
"  Γράφει ο κ. ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ στην Ιστοσελίδα του:
Η Μεσσηνία στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή
Στο επαναστατικό του σχέδιο (του Ρήγα Βελεστινλή) εντάσσεται και η δωδεκάφυλλος «Χάρτα της Ελλάδος», την οποία είχε εκδώσει στη Βιέννη το 1796 και το 1797, τη χρονιά με τη μεγάλη επαναστατική και εκδοτική του δράση. 
Στους "όρους" που αναφέρονται στην παραπάνω χάρτα για τη Μεσσηνία είναι και "Σέλας ποταμός". Λεπτομέρειες στην Ιστοσελίδα του: 


http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/12.asp

Είναι προφανές ότι η ονομασία του τοπικού συλλόγου για την ανάδειξη του Ποταμού έχει δημιουργήσει τα σχετικά προβλήματα με την ονομασία. Καλό θα ήταν ο τοπικός σύλλογος να αλλάξει ονομασία. Παρατήρηση: μετά το Κριτσέικο έχω δει ονομασία "Ρέμα Καλονερού". 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.   "

Eπειδή το θέμα της ονομασίας του ποταμού όπως εχω αντιληφθεί  έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα ( να θυμίσω ότι εχει σβηστεί με σπρέι το ονομα Αρκαδικός απο τις τρεις υφιστάμενες πινακίδες που εινα τοποθετημένες απο τα διόδια προς το ποτάμι), με εβαλαν σε πειρασμό να το ψαξω περισσότερο. 


Εξετάζοντας προσεκτικά την αναφορά του συγκεκριμένου ιστότοπου, διαπίστωσα ότι το ποτάμι αναφέρεται ως Σελας ποταμός. Το στοιχείο που κάνει εντύπωση είναι ότι το Σελλά το γράφει με
Απόσπασμα απο(karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/12.asp)
ΠΗΓΗ : ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η Μεσσηνία στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή
ένα
 λ ( Σελά ποταμός), ενώ θα έπρεπε να το γράφει με δυο λλ εάν εννοεί την ονομασία του ποταμού στην περιοχή Τριπύλης. Εαν δεν υπάρχει ορθογραφικό λάθος, που εκτιμούμε δεν υπάρχει, τότε ενδεχομένως με μεγάλες πιθανότητες να εννοεί το ποτάμι Σελας ποταμός της περιοχής Πυλίας στο Ν. Μεσσηνίας. Με μια πρόχειρη έρευνα στο Google, μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχουν  πολλές αναφορές και στοιχεία για τον εν λόγω ποτάμι στην περιοχή της Πυλίας ( παραθέτουμε ορισμένες από αυτές παρακάτω),  όπως βέβαια και στην δικτυακή βιβλιοθήκη   Βικιπαίδεια.

Αναφορές για Σελα ποταμό στο ιντερνετ¨.
....." Ο Σελας ποταμος κοιμαται(Φως “Σέλας, ήλιος, ελλά = λαμπάδα”, σύμφωνα με τον Π. Χρήστου. Οι Σελλοί ή Ελλοί ήταν «ομηρική φυλή», η οποία «…εκπεμπόμενη εκ της Ηπείρου δια των διόδων της Πίνδου έδοσεν εις το νότιον τμήμα της Βαλκανικής το όνομα Ελλάς και εις τους κατοίκους το όνομα Έλληνες…» σύμφωνα με τον Κ. Φαλτάιτς.) " ...

...Το χρονικό του Σέλλα...
Μπάζα, απορρίμματα, ξύλα και γυαλιά...διάφορα μπαζώνουν τις όχθες του ποταμού
Δεν λείπει η Δεντρογαλιά του Ασκληπιού Elaphe longissima, που είναι το πιο σπάνιο φίδι της Πελοποννήσου και βρέθηκε στο Ποταμό Σελά κοντά στο χωριό Ρωμανός.

q=%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%82+%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%82&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UsyqU_fhKKmN7Qa5t4HYAg&ved=0CEMQsAQ&biw=1244&bih=573
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΛΑ ΠΟΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΥΛΙΑΣ:
................................................................................................................
Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι υπάρχει παρανόηση σχετικά με την συγκεκριμένη αναφορά, καθώς ειναι προφανές  για ποιο ποτάμι αναφέρει η   δωδεκάφυλλο «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή, καθώς τόσο η ορθότητα του ονόματος ( Σέλας Ποταμός), όσο και η γεωγραφική του θέση, το αποδεικνύουν. 

Το θέμα  είναι ότι  υπάρχουν αναφορές από διάφορες πηγές, που αναφέρουν  το ποταμό με διάφορα τοπωνύμια. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η λογική των τοπωνυμίων,  καθώς αυτά είναι  που δημιουργούν προβλήματα και όχι ο εν λόγω σύλλογος που επικαλείται το σχόλιο.  Δεν θα σταθώ στις επίσημες πινακίδες της Νομαρχίας που αναφέρεται ως Αρκαδικός Ποταμός,  γιατί θεωρώ ότι είναι το θέμα τυπικό,  καθώς  από την μια αποδεικνύει  ότι το αναγνωρίζουν με αυτό το όνομα οι επίσημες υπηρεσίες της περιφέρειας και επομένως και κατ' επέκταση δεν έχω λόγο να μην το αποκαλώ ως Αρκαδικό Ποταμός  και από την άλλη υπάρχουν απόψεις εκ παραδρομής αυτό έχει γίνει κλπ!!!!

Από την άλλη υπάρχουν αρκετές άλλες επίσημες αναφορές από διάφορους ιστορικούς χάρτες που το αναφέρουν με δίπλα από το τοπωνύμιο Σελλας Αρκαδικός)

Τα παρακάτω αντίγραφα χαρτών ειναι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Γαλλικής Αποστολής Στρατηγού Μεζόν (1831), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Γερμανικής Κατοχής (1944) και  της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.








Ωστόσο, πέραν της τυπικότητας, η ουσία είναι το αποτέλεσμα που βλέπετε να λαμβάνει χώρα στο σύνολο του μήκους του ποταμού.  Ο εν λόγω όμιλος με το διακριτικό ( Όμιλος φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού),  έχει καταφέρει μέσα από την  διευρυμένη ονομασία, να συγκεραστεί  πλήθος ανθρώπων  μελών από την ευρύτερη περιοχή και προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες τόσο  για την προστασία του ποταμού όσο και της ανάδειξης και προβολής αυτού. Αυτό το μίγμα συνθέτει  και δεν αποσυνθέτει καθώς υπάρχει ευρέως αποδοχή από όλους που διεκδικούν τοπωνύμια και αποδεικνύεται με την καθολική συμμετοχή συμπατριωτών μας στις εκδηλώσεις που γίνονται στο ποτάμι.

Εκτιμώ,  ότι συμβάλει στα μέγιστα η  ονομασία Αρκαδικός Ποταμός ( η οποία και αυτή δεν στερείτε από αντίστοιχες πηγές αναφορών), όποτε δεν είναι άστοχη. Το θέμα των τοπωνυμίων δημιουργεί πολλές προστριβές και όχι η αγάπη μας για το ποτάμι  την βιοποικιλότητα και η προσπάθεια που στέφεται από άκρατη επιτυχία καθώς συμμετάσχει πλήθος ανθρώπων !

Η διαφωνία μας είναι από ποιο πρίσμα βλέπουμε το όνομα του ποταμού σχετικά με την αντίληψη για το θέμα. Εσείς από ότι αντιλαμβάνομαι υποστηρίζεται ότι δεν είναι τοπωνύμιο το Σελλας ποταμός, σε αντίθεση με μένα που υποστηρίζω ότι μια διευρυμένη ονομασία κάνει περισσότερο κόσμο να αγαπά και να ασχολείται ουσιαστικά με την ανάπτυξη και προστασία του ποταμού, καθώς εξομαλύνεις τις τοπικές αντιθέσεις.

Αν και δεν είμαι ακόμα μέλος του συγκεκριμένου Ομίλου και ως άνθρωπος που αγαπά τον τόπο και το ποτάμι στο οποίο έχει παιδικές  αναμνήσεις και εμπειρίες καθώς μεγαλώνοντας στην περιοχή αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, εμπνέομαι από τις προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του ποταμού, και ασφαλώς εντυπωσιάζομαι από την καθολική εθελοντική συμμετοχή και ευρέως αποδοχή από την ευρύτερη περιφέρειας της Τριπύλης και της Τριφυλίας. Επομένως δεν βλέπω το λόγο να πιστεύει κανείς ότι ο εν λόγω Σύλλογος δημιουργεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα πρέπει να αναζητηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση… 

 .......Ο τρόπος που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται και σκέφτονται  είναι αντανακλάσεις της κουλτούρας και δεν υπόκεινται σε αυστηρή λογική. Η ποικιλομορφία τους είναι τόσο μεγάλη αλλά και αυθαίρετη ώστε δεν μπορεί να ενταχθεί στο χώρο της σοβαρής σκέψης, που μπορεί κάποιος να επιχειρήσει να κάνει...... 

2 σχόλια:

  1. ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΠαρασκευή, 27 Ιουνίου, 2014

    Μία πιο λεπτομερή εξέταση του χάρτη της ΓΥΣ, θα σας έδειχνε ότι το όνομα μεσά στην παρένθεση, είναι (Αρκαδιάς) και οχι (Αρκαδικός),
    δεν πρόκειται λοιπόν για διπλή ονομασία,αλλα για προσδιορισμό θεσής καθώς στην Πελλόπόνησο υπάρχουν ποταμός Σελλάς στην Αργολίδα και Σέλας χείμαρος στην περιοχή της Πυλίας.Οι δυο άλλοι χάρτες δεν είναι τόσο ευδιάκριτοι και δεν τους σχολιάζω. Ευχαριστώ για την φιλοξενεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κύριε Στρατικόπουλε, για το σχόλιο και της παρατηρήσεις που κάνετε.
      Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν συμπεριέλαβα τον ποταμό στην Αργολίδα γιατί είναι έκτος Μεσσηνίας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι το άνομα Σελλά υπάρχει σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα.
      Για τα σχόλια περί χαρτών και ονομασίας, θα επανέλθω σύντομα με καθαρούς χάρτες και περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...