Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

O TEΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΛΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Η ονοματολογία σχετικά με την ονομασία του Αρκαδικού Ποταμού, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις  στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία, καθώς υπάρχει πλήρες διάσταση απόψεων σχετικά με την εν λόγω ονομασία του ποταμού.

 
Κάποιοι συντοπίτες μας,  ανώνυμα βέβαια,  έσβησαν με σπρέι την ονομασία  του ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ, από τις  τρεις επίσημες πινακίδες της Νομαρχίας Μεσσηνίας που υπάρχουν από την διασταύρωση στα διόδια μέχρι το ποτάμι και  στις οποίες αναφέρεται  ο ποταμός, ως ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ. Ωστόσο, υπάρχουν αντιρρήσεις και επώνυμα από συγχωριανούς μας ,  που μέσω ορθολογικής επιχειρηματολογίας, προβάλουν και τεκμηριώνουν  την  όποια αντίρρηση έχουν για το εν λόγω θέμα. Συγκεκριμένα, ο τέως πρόεδρος της κοινότητας Σελλά  αναπτύσσει την δική του επιχειρηματολογία σχετικά με θέμα στο παρακάτω βίντεο, όπως μπορείτε  να ακούσετε και να δείτε. Παρουσιάζοντας έναν χάρτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, τμήμα τοπογραφικών  εφαρμογών κτηματολογίου και   Χαρτογραφήσεως,   που είναι αναρτημένος στο κλειστό καφενείο του Σελλά, και στον οποίο αναφέρεται το ποτάμι ως Σελλάς, και κατ' επέκταση ο κύριος Στρατικόπουλος διατυπώνει  ξεκάθαρη  αντίρρηση για την ονομασία του ποταμού ως Αρκαδικός Ποταμός. Επίσης, εκτιμά ότι δεν υπήρχε λόγος να αλλαχτεί το όνομα τα τελευταία χρόνια,  καθώς ο ποταμός αναφέρεται ώς Σελλας ποταμός,  στον συγκεκριμένο χάρτη,  αλλά και όπως προκύπτει και από άλλα ιστορικά στοιχεία που αναφέρει και στηρίζει την εν λόγω άποψη.  Ωστόσο, καταδικάζει ως αποτρόπαια πράξη το σβήσιμο με σπρέι του ονόματος Αρκαδικός στις υφιστάμενες πινακίδες που υπάρχουν προς το ποτάμι από τα διόδια από όπου και εάν προέρχεται. Ως προς την επιχειρηματολογία που τεκμηριώνει  και αναπτύσσει με τον δικό του τρόπο,  δεν μπορούμε εμείς παρά να την σεβαστούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και συμφωνούμε.  Και αυτό γιατί το λέμε. Είναι αυτονόητο, ότι ως άνθρωπος προερχόμενος εκ γενετής  από το Σελλά, μπορεί και να έχω μια μικρή  τάση να βλέπω τον κόσμο με επίκεντρο το Σελλά. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι άλλοι που βλέπουν με ποιο έντονη τάση αυτό, όπως και κάποιοι άλλοι που να θεωρούν ή και να πιστεύουν  ότι είναι το επίκεντρο του κόσμου. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική από την μικρή ή μεγάλη παραμόρφωση  που έχουμε όλοι μας.
 
Εκτιμώ ότι το θέμα μεγενθύνεται περισσότερο από την πραγματική του διάσταση, καθώς  μπαίνει στοιχείο τοπικιστικής κουλτούρας, ενώ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό για τον εξής λόγο. Οι πηγές και τα ρέματα του ποταμού προέρχονται  από όλα τα γύρο χωριά της  Τρυπίλης, καθώς επίσης οι εκβολές του  ποταμού βρίσκονται στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όπου και το ποτάμι εκει ονομάζεται Αρκαδικός ποταμός και ως γνωστόν τα ποτάμια συνήθως παίρνουν το όνομα τους από τις εκβολές. Ως εκ τούτου,  είναι γνωστό τοις πάσει ότι υπάρχουν παρά πολλά τοπωνύμια στην περιοχής μας , στα οποία αναφέρεται το ποτάμι με διάφορα ονόματα όπως  (Κριτσεικο, Ραυπτοπλεικο, κλπ). Ποια να υιοθετήσουμε και για ποιο λόγο ως ορθά ; Όλοι διεκδικούν και ένα τοπωνύμιο για το ποτάμι. Επιπλέον,  εάν πάμε παλαιοτέρα από τους χάρτες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στον ιστορικό  χάρτη της γαλλικής Αποστολής  του στρατηγού Μαιζών  το 1829 – 1830  από το ( ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ- Armee de Moree Bridage Topographique),   εκεί αναφέρεται ως Αρκαδικός Ποταμός.
 
Είναι βαθιά πεποίθηση μου, αλλά  και πιστεύω  ακράδαντα ότι μια διευρυμένη ονομασία κέλυφος όπως αυτή που υπάρχει για το ποτάμι ως Αρκαδικός Ποταμός , περιλαμβάνει ομοιόμορφα αλλά και δίκαια όλα τα τοπωνύμια της περιοχής και ως εκ τούτου μπορεί να συγκεραστεί  και να συνθέσει τις τοπικές ιδιομορφίες και διαφωνίες, έτσι ώστε νε επιτευχτεί το σχέδιο και όραμα της  μεγάλης ανάπτυξης και ανάδειξης του ανείπωτου κάλλους ομορφιάς, του εν λόγω ποταμού και όχι να αποσυνθέσει το όραμα  μέσω τοπικιστικής εσωστρέφειας από τις μεγάλες και έντονες διαφωνίες.  Τέλος,  θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας,  ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον εντόνων αλλαγών, καθώς από τις τοπικές κοινότητες, πήγαμε στο σχέδιο Καποδίστρια και τώρα στον Καλλικράτη, γεγονότα τα οποία δείχνουν την γενικότερη τάση διεύρυνσης και εξωστρέφειας. Να μην μείνουμε σε λογικές που επικράτησαν και καλλιεργήθηκαν στην εποχή που εφαρμόστηκε το σχέδιο Καποδίστρια, για την διεύρυνση της κοινότητας σε κοινότητα Τριπύλης.
 Εκείνη την εποχή επικράτησε το εγώ, το εμείς και η λογική των απέναντι και πολλά αλλά  ευτράπελα τα οποία εμπεριεχόταν σε μια εσωστρεφή αναχρονιστική κουλτούρα. Aς πάμε ένα βήμα παραπέρα με εξωστρέφεια και όραμα για τον τόπο μας.
 Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο, πατώντας το Play, αλλά πρώτα να πατήσετε Pause στο LiveStream πάνω δεξιά του Blog,  με τίτλο ( ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  )
 

10 σχόλια:

  1. Κύριε Αργυρόπουλε με το παραπάνω άρθρο που προφανώς έχετε βάλει εσφαλμένο τίτλο -αφού με αυτό εκφράζεται την προσωπική σας άποψη- διαβάζοντάς το έχω μια απορία για την αντίφαση. Μας δείχνετε χάρτη επίσημο της Νομαρχίας! όπως λέτε με ονομασία "Σέλλας Ποταμός" και πινακίδες της Νομαρχίας όπως και πάλι λέτε με ονομασία για τον ίδιο ποταμό με ονομασία "Αρκαδικός Ποταμός". Εσείς εδώ έχετε τίτλο ..Αρκαδικού ποταμού, προφανώς επειδή μπορείτε να δείτε μόνο από το ένα μάτι. Τελικά μπορείτε να μας φωτίσετε για την ονομασία αρχίζοντας από το τί είναι γνήσιο για παράδειγμα οι πινακίδες ή ο χάρτης. Αν ασχολείστε με τα κοινά και βλέπετε μόνο με το ένα μάτι είναι πρόβλημά σας βέβαια. Ελπίζω να μην αλλοιώσετε το σχόλιό μου και να το δημοσιεύσετε στο blogg. Προσωρινά Ανώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά δεν κατάλαβα τίποτα απο το σχόλιο σας.Δεν αντιλαμβάνομαι που βλέπετε την αντίφαση! .

      Διαγραφή
  2. Γράφει ο κ. ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ στην Ιστοσελίδα του:
    Η Μεσσηνία στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή
    Στο επαναστατικό του σχέδιο (του Ρήγα Βελεστινλή) εντάσσεται και η δωδεκάφυλλος «Χάρτα της Ελλάδος», την οποία είχε εκδώσει στη Βιέννη το 1796 και το 1797, τη χρονιά με τη μεγάλη επαναστατική και εκδοτική του δράση.
    Στους "όρους" που αναφέρονται στην παραπάνω χάρτα για τη Μεσσηνία είναι και "Σέλας ποταμός". Λεπτομέρειες στην Ιστοσελίδα του: http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/12.asp
    Είναι προφανές ότι η ονομασία του τοπικού συλλόγου για την ανάδειξη του Ποταμού έχει δημιουργήσει τα σχετικά προβλήματα με την ονομασία. Καλό θα ήταν ο τοπικός σύλλογος να αλλάξει ονομασία. Παρατήρηση: μετά το Κριτσέικο έχω δει ονομασία "Ρέμα Καλονερού". Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε. Τις εχω ήδη ανεβάσει στο blog.
      Εσείς από ότι αντιλαμβάνομαι υποστηρίζεται ότι δεν είναι τοπωνύμιο το Σελλας ποταμός αλλά το επίσημο ονομα, σε αντίθεση με μένα που υποστηρίζω ότι μια διευρυμένη ονομασία κάνει περισσότερο κόσμο να αγαπά και να ασχολείται ουσιαστικά με την ανάπτυξη και προστασία του ποταμού, καθώς εξομαλύνει τις τοπικές αντιθέσεις, λόγω τοπωνυμίων και το αγκαλιάζει ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής καθολικά! Επομένως εκτιμώ ότι πιθανόν να υπάρχουν αρκετές επίσημες και ανεπίσημες πηγές με διάφορα τοπωνυμία, αλλά αμφιβάλω εάν θα μπορέσει το ποταμι να αναπτυχθεί όταν υπάρχουν προστριβές με τοπωνυμία που διεκδικούνται!

      Διαγραφή
    2. Επιπλέον σας παραθέτω τα εξής στοιχεία, καθώς η συγκεκριμένη πηγή ανφέρει το ποτάμι ως Σελας Ποταμος. Ως εκ τουτου εκτιμάμαι ότι δεν εχει να κάνει με ορθογραφικό λάθος, αλλά με τη αναφορά στο Σελας Ποταμό στην περιοχή Πυλιας του Ν,. Μεσσηνιας.
      Σας επισυνάπτω σχετικές αναφορές που μπορειτε να βρείτε τόσο στην Wikipedia οσο και στο Google.
      Επαρχία Τριφυλίας - Βικιπαίδεια
      el.wikipedia.org/wiki/Επαρχία_Τριφυλίας
      Έδρα της ήταν η Κυπαρισσία. Καταλάμβανε το βόρειο τμήμα του νομού και συνόρευε με τις επαρχίες Πυλίας στα νότια με όριο τον ποταμό Σέλα, Μεσσήνης στα ...

      2. Μένουμε Ελλάδα - Μεσσηνία - Τριφυλλία - YouTube
      ► 2:50► 2:50
      www.youtube.com/watch?v=f4BtgSXuVpE
      24 Νοε 2010 - Μεταφορτώθηκε από diadromesgr
      Έδρα της ήταν η Κυπαρισσία. Καταλάμβανε το βόρειο τμήμα του νομού και συνόρευε με τις επαρχίες Πυλίας στα νότια με όριο τον ποταμό Σέλα,

      Διαγραφή
    3. Από το σχολιό σας: "μια διευρυμένη ονομασία κάνει περισσότερο κόσμο να αγαπά και να ασχολείται ουσιαστικά με την ανάπτυξη και προστασία του ποταμού, καθώς εξομαλύνει τις τοπικές αντιθέσεις, λόγω τοπωνυμίων και το αγκαλιάζει ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής καθολικά! Επομένως εκτιμώ ότι πιθανόν να υπάρχουν αρκετές επίσημες και ανεπίσημες πηγές με διάφορα τοπωνυμία, αλλά αμφιβάλω εάν θα μπορέσει το ποταμι να αναπτυχθεί όταν υπάρχουν προστριβές με τοπωνυμία που διεκδικούνται".
      Ποιός εκτιμάει ή εκτίμησε τα παραπάνω; Ποιός είχε πρόβλημα με το όνομα Σελλέικο Ποτάμι; Ποιός Διεκδίκησε το όνομα; στο Ραυτόπουλο Σελλέικο το λένε και στου Σελλά Ραυτοπουλέικο( το συγκεκριμένο τμήμα). Σίγουρα κανένας δεν έχει πρόβλημα, μόνο στη φαντασία αυτών που αναδείχθηκαν ανάδοχοι(νονοί) του νέου ονόματος. Το όνομα Αρκαδιά για την Κυπαρισσία είναι σχετικά Νέο. Οι περισσότεροι Κυπαρίσσιοι και ειδικότερα οι Νέοι ούτε το ξέρουν αυτό το όνομα.
      Ο Σύλλογος για την ανάδειξη του ποταμού κάνει και θα κάνει έργο.
      Η ευκολία με την οποία αντιπαρέρχεστε όλοι τα δεδομένα για το όνομα μου δημιουργεί ζήτημα, το ότι το ένα λ ή οτιδήποτε καθορίζει το αποτέλεσμα, χωρίς Ιστορία χωρίς τίποτε μόνο με το παραπάνω σκεπτικό ότι το όνομα ενώνει... Στο χωριό σας υπήρχε ή μπορεί και να υπάρχει ακόμη πινακίδα με το όνομα Σελλάς για το Χωριό και όχι Σελλά, μάλον με λλ χωρίς να είμαι και σίγουρος. Αμέσως ανατρέχετε στο ινερνετ για να βρείτε τα δεδομένα και ότι λέει εκεί είναι δεδομένο. Και γω στο Ιντερνετ βρήκα ότι μια κοπέλα έκανε μπάνιο στον Αρκαδικό Ποταμό και επειδή δεν ήξερα που είναι το έριξα στην αναζήτηση και βρήκα τελικά ότι έκανε μπάνιο στο Σελλέικο ποτάμι και αν προσδιόριζε Νταρέικο, Ραυτοπλέικο κτλ θα ήξερα που ακριβώς έκανε μπάνιο. Το Σελλέικο ή, αν το θέλετε ως ανεξάρτητο blog το Αρκαδικό ποτάμι, χύνεται στον Αρκαδικό Ποταμό, μερικά χιλιόμετρα πριν τις εκβολές. Αλλά αλλάζω όνομα ποταμού γιατί κάποιοι στεναχωρούνται με αυτό πρώτη φορά το ακούω.
      Η Ιστορία και τα ευρήματα όλης της περιοχής θέλουν πολλή μελέτη, γιατί πρόκειται για αρχαίο οικισμό (σε όλα σχεδόν τα χωριά όλο και κάτι υπάρχει). Κάποιος Ιστορικός θα μπορούσε να ασχοληθεί με όλα αυτά. Άντε περιμμένω επίσημα βαφτίσια ¨Αρκαδικός", αν δεν έχουν γίνει ήδη... Νομαρχία ήταν αυτή...

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ αναγνώστη του SELLA BLOG NEWS να σας ευχαριστήσω καταρχήν για τα μήνυμα!
      Σέβομαι τις απόψεις σας, και δεν θα τις κρίνω στο σύνολο. Ωστόσο, ότι δεν είμαι ιστορικός και ούτε έχω πρόθεση να το κάνω . Είναι αυτονόητο ότι τα θέμα της ονομασίας του Ποταμού τουλάχιστον δεν προέρχεται από εμένα, άσχετα εάν οι απόψεις μου ταυτίζονται με το όραμα του Ομίλου φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού. Ως εκ τούτου, δεν συμφωνώ με αυτά που λέτε περί ανεύρεσης στοιχείων στο διαδίκτυο, ορθότητας κλπ. Το ιντερνέτ είναι μια σύγχρονη πηγή πληροφόρησης, αποτελεσματική και σημαντικά χρηστική και ενδεχομένως να εμπεριέχει και παραπληροφόρηση, όπως άλλωστε μπορεί να συμβεί και σε πολλές άλλες πηγές, εκτός διαδίκτυο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα στοιχεία για το αντίστοιχο θέμα που αναφερόταν και προοριζόταν ως απάντηση , ήταν κατατοπιστικά και δεν νομίζω να επιδέχονται αμφισβήτηση για την ορθότητα. Εύχομαι να βρούμε σύντομα τον ιστορικό που επικαλείσθε για να μελετήσει τα ευρήματα για τον αρχαίο οικισμό, όπως λέτε ότι υπάρχουν στη περιοχή. Τέλος να σας επισημάνω ότι ο εν λόγω Ιστορικός θα λύσει και το πρόβλημα που αποδέχεστε τελικά ότι υπάρχει αφού επικαλείστε τον Ιστορικό ως ενδεδειγμένη λύση, άσχετα εάν στην δεύτερη παράγραφο δεν αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.

      Διαγραφή
    5. Η wikipedeia ή η εκπομπή της τηλεόρασης που αναφέρεται παραπάνω μιλάνε για την διοικητική διαίρεση της Ελλάδας μετά από το 1821 μχ.
      Το Χωριό Σελλά Μεσσηνίας, που μάλλον πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό, έχει εμφανισθεί σε κείμενα πριν ακόμη και από την Τουρκοκρατία (Σχετική παραπομπή υπάρχει και στη σελίδα www.e-sella.gr).
      Οι Αρκάδες κατοίκησαν στην Κυπαρισσία πρόσφατα (δεν γνωρίζω καλά αυτή την ιστορία). Το ποτάμι αναφέρεται στα επίσημα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας "Σέλλας Ποταμός" ή "Σελλάς Ποταμός".
      Με απόφαση Νομαρχίας ή Δήμου (Δεν ξέρω) όλα αλλάζουν. Το Χωριό στις πρόσφατες διοικητικές Διαιρέσεις εμφανιζόταν "Σελάς", με κάποιων ενέργειες πιθανόν, άλλαξε σε Σελλά. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγα χρόνια το Σελλά θα αναφέρεται στην ιστορία ότι υπήρχε.
      Στο διαδίκτυο η google έχει χάρτη με το όνομα του Ποταμού μέχρι πριν το "Κριτσέικο" ως "Ρέμα Καλονερού". Η νέα ονομασία του ποταμού που υπερασπίζεστε έχει προέλθει αυθαίρετα τουλάχιστον για το τμήμα που είναι "Σέλλας Ποταμός". Όταν ένας ανεξάρτητος προσπαθεί να τα τοποθετήσει όλα στο ένα μάτι άσε τη μπορεί να προκύψει. Ο Μύλος των Αργυραίων ήταν, -δεν είναι- Στο Σελλέικο Ποτάμι. Καλημέρα.

      Διαγραφή
    6. Είναι προφανές ότι δεν έχετε καταλάβει απολύτως τίποτα αγαπητέ κύριε... Επιπλέον, κανένας μα κανένας δεν είπε ότι στην περιοχή του Σελλά το ποτάμι δεν ονομάζεται Σελλέικο ποτάμι, ως τοπωνύμιο. Από την αρχή μέχρι το τέλος πως ονομάζεται αγαπητέ κύριε ? Προφανώς δεν έχετε απάντηση. Tην διευρυμένη έννοια του ονόματος ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ, δεν νομίζω ότι την αντιλαμβάνεστε για το σύνολο του ποταμού . Εσείς είστε κολλημένος σε ένα κομμάτι του ποταμού που δεν αμφισβητείτε από κανέναν το τοπωνύμιο…. Εάν πιστεύετε ότι το ποτάμι από τις πηγές μέχρι τις εκβολές πρέπει να λέγετε Σελλεικο, να μας το πείτε με στοιχεία. Είναι προφανές από αυτά που εσείς γράφετε ότι αυτοαναιρείτε αυτό το επιχείρημα, καθώς αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν και άλλα τοπωνύμια σε άλλα σημεία του ποταμού. Τα περί απόφασης για αλλαγής του Σελα σε Σελλα μη τα λέτε σε μένα γιατί και εγώ γεννήθηκα στο Σελλα και από μικρό παιδί στο Δημοτικό εκεί το έμαθα και το έγραφα το Σελλα με δυο λλ, και δεν μπορείτε να λέτε ότι θέλετε αυθαίρετα… ( ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι λέτε με την απόφαση κλπ). Εάν κάποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις μου, είναι κατανοητό και θεμιτό και εχει το αναφαίρετο δικαίωμα να το κάνει, όπως όλοι μας, άλλα μέχρι εκεί.. Είναι διαφορετικό άλλα και απρεπές να κάνετε λογοκρισία στις απόψεις που υποστηρίζω και να ειρωνεύεστε που ανήκει ο ιστορικός νερόμυλος των προγόνων μου, του πατέρα μου και γενικότερα της οικογένειας των Αργυροπουλαίων που είναι το μισό περίπου Σελλά! . Επιπλέον δεν σας επιτρέπω να μου κάνετε μαθήματα περί ανεξάρτητης άποψης κλπ και δη ΑΝΩΝΥΜΑ. Οι αναρτήσεις μου στο υφιστάμενο BLOG αποδεικνύουν το αντίθετο, εκτός και αν εσείς εννοείται να γράφω αυτά που ΕΣΕΙΣ θέλετε ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ… να μας το πείτε αγαπητέ ανώνυμε!!!. Τα περί ανεξάρτητου ματιού, σας στο επιστρέφω μπας και σας προβληματίσει που δεν το πιστεύω. Τα περί αυθαιρεσίας σας προτρέπω να κάνετε επίσημη αναφορά αλλά ΕΠΩΝΥΜΑ στην Νομαρχία και να καταγγείλετε όποιον την έκανε, εάν έχετε στοιχεία. Διαφορετικά είναι ανέντιμο να το γράφετε ανώνυμα και να συκοφαντείτε....Περιμένω απάντηση και ενέργειες επώνυμα αυτή τη φορά.!

      Διαγραφή
  3. Σελλέικο Ποτάμι, Ο κύριος τροφοδότης του Αρκαδικού Ποταμού, από αυτούς που ξέρουν Γεωγραφία:
    https://www.youtube.com/watch?v=EUXTkS2sSmM

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...