Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΚΤΙΣΜΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ "ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ" ΑΙ ΝΙΚΗΤΑ ΣΤΟ ΣΕΛΛΑ!

Παρότι η ανείπωτη ομορφιά της φύσης που περιβάλει το μοναστήρι και  την ιστορική σημασία που έχει για τον τόπο μας η εν λόγω εκκλησία, ως νεοέλληνες δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε την αλόγιστη και ακατανόητη παρέμβαση στο χώρο και η οποία δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αναδύει το μοναστήρι και ο περιβάλουν χωρος .



ΤΟ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΚΤΙΣΜΑ
ΛΗΨΗ ΑΠΟ GOOGLE-MAP
Ο λόγος γίνεται για ένα τσιμεντένιο ημιτελές  κτίσμα δίπλα από το μοναστήρι,  που κάποιοι συγχωριανοί μας πριν από πολλά χρόνια σκέφτηκαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα που ήταν βέβαια σε κακή κατάσταση, λόγω εγκατάλειψης,  αλλά απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλοντα χώρο. Να θυμίσουμε ότι στο παλιό πέτρινο σπίτι έμμενε  για χρόνια ο αγαπητός γέροντας (γερο- Λουμουτσεας ) <<καλόγηρος>> από το Σελλά που φρόντιζε το μοναστήρι και τα κτήματα γύρω από αυτό.










TO ΠΑΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ
ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΝ
ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΡΗΞΟΥΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟ...!
Την  απόφαση να αντικατασταθεί το  πέτρινο σπίτι  με ένα τσιμεντένιο κτίσμα ( που ποτέ δεν τελείωσε) και δη στη κορυφή του βουνού , από ότι είμαστε  σε θέση να γνωρίζουμε την έλαβαν κάποιοι συγχωριανοί και πλέον δεν έχει κανένα νόημα  να τους αναφέρουμε,  καθώς η αναμόχλευση σχετικά με αποφάσεις που πάρθηκαν στο παρελθόν,   μόνο αντιπαραθέσεις προκαλούν, αφού δεν μπορούν πλέον να  αλλάξουν τα πραγματα. Εκτιμάται,  ή θέλουμε να πιστεύουμε, ότι ήταν  μια  απόφαση που απόρρεε από αγάπη και προσφορά για το μοναστήρι, αλλά είμαστε πεπεισμένοι,   ότι ήταν εντελώς λανθασμένη απόφασή,   γκρεμίζοντας το παλιό πέτρινο σπίτι προς χάριν του τσιμέντου στο βουνό....που μπορούσε με ελάχιστα χρήματα να γίνει χρηστικο.   Όπως μπορείτε να διακρίνεται στην παλαιά φωτογραφία, τα αγκωνάρια στο κτήριο  ήταν εξαίρετα και αποδεικνύουν το επίπεδο των μαστόρων της εποχής,  καθώς  επίσης διακρίνεται και η τεχνοτροπία στο κτίσμα, που αποδεικνύει το μεράκι και την αγάπη των προγόνων για το μοναστήρι και το οίκημα γενικότερα.

Εμείς στην σύγχρονη εποχή, επιλέξαμε την αντικατάσταση με το κάκιστο και παράταιρο τσιμεντένιο και επιπλέον ημιτελές κτίσμα  δίπλα από το ιστορικό μοναστήρι του χωριού και το οποίο παραμένει  ως έχει μέχρι τώρα. Είναι προφανές σε όλους,  ότι  δεν μπορεί να κατανοηθούν σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους  ενέργειες  και δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζονται  τουλάχιστον  ως εναν  "λανθασμενο σχεδιασμο".

Αυτό που πλέον πρέπει να δούμε, είναι  πως και με ποιο τρόπο μπορούμε να διορθώσουμε τα πραγματα,  έτσι ώστε να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το πανέμορφο ιστορικό μας μοναστήρι, σεβόμενοι και τον περιβάλλοντα χώρο.

Τέλος, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε να ενταχτεί το μοναστήρι σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει  επιτυχή έκβαση! Εκτιμάται  ότι,  θα πρέπει να ξαναγίνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε το μοναστήρι και να αναστηλωθεί το τσιμεντένιο κτίσμα ορθολογικά και πλήρως εναρμονισμένο με το χώρο, αλλά και να γίνει ενα σύγχρονο  χρηστικό και λειτουργικό κτήριο! 

Κλείνοντας, θα ήθελα εκφράσω την πεποίθηση μου,  ότι η αρμόδια  επιτροπή της εκκλησίας, θα αποδώσει στο κοινωνικό σύνολο, ένα  απόλυτα λειτουργικό εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα χώρο κτίριο και σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουμε όλοι μας! 

Ο Διαχειριστής του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Blog News Nemesis , Βασίλειος Αργυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...