Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΤΡΙΠΥΛΗ: ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ KAI ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ!

Από παλιότερη δημοσίευση στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Μεσσηνίας, -ΘΑΡΡΟΣ NEWS-, ο Όμιλος Φίλων Τριπυλιωτών Αρκαδικού Ποταμού με αιχμή τον Πρόεδρο του, Τάκη Αδαμόπουλο, είχε προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας για το σοβαρό θέμα της παράνομης αλιείας αλλά και αποτροπής ενδεχόμενης μόλυνσης του ποταμού, από χημικά. Έτσι, κρίναμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε το άρθρο το οποίο παραθέτουμε, προς ενημέρωση  των αναγνωστών του SELLA MESSINIAS BLOG NEWS NEMESIS.
Καταγγελίες για ψάρεμα με χημικά
Στην επιτήρηση του Αρκαδικού ποταμού θα προχωρήσουν μέλη του Ομίλου Τριπυλιωτών Φίλων του Ποταμού, μετά τη διαπίστωση ότι εξαφανίζεται η ζωή στο ποτάμι από την ασυνείδητη χρήση χημικών, όπως χαλκού, ασβέστη, χλωρίνης κ.ά. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παραγωγής, καθώς ο Όμιλος κατέθεσε αίτημα απαγόρευσης της αλιείας για μια τριετία.  Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν την εφαρμογή όσων προβλέπονται από το νόμο, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν Αγροφυλακή και Αστυνομία.

Καταστροφικές συνέπειες
Με επιστολή του ο Όμιλος σημειώνει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από τη Νομαρχία την απαγόρευση της αλιείας στον Αρκαδικό ποταμό για 3 χρόνια, ενώ μετά το ψάρεμα να επιτρέπεται μόνο με αγκίστρι

Όπως τονίζεται στην επιστολή του, πριν από μια 20ετία το ποτάμι έσφυζε από ζωή και σήμερα τείνει να εξαφανισθεί κάθε ίχνος της λόγω της ασυνείδητης χρήσης δηλητηρίων:
«Οι συνέπειες είναι καταστροφικές και, δυστυχώς, στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από ανθρώπους εκτός Τριπύλης. Ο Όμιλός μας θεωρεί υποχρέωσή του να διατηρηθεί ζωή στο ποτάμι, που είναι ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της χώρας και αποτελεί πλούτο, όχι μόνο για την Τριπύλα, αλλά για όλη τη Μεσσηνία, Η ζωή στο ποτάμι σήμερα επικεντρώνεται σε ψάρια, σε νεροχελώνες, σε καβούρια, σε βατράχια, σε νερόφιδα και σε χέλια. Η μοναδικότητα του ποταμού συνίσταται στην αναπαραγωγή του ψαριού Χαμωσούρτης, που μόνο στη Μεσσηνία υπάρχει».

Αστυνόμευση

Για το εν λόγω θέμα, η Επιτροπή Παραγωγής ζήτησε την άποψη του αρμόδιου Τμήματος Αλιείας. Η προϊσταμένη του Ζωή Γεωργίου σημείωσε ότι η χρήση χημικών για τη διενέργεια αλιείας τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση: «Με δεδομένο ότι δεν έχουν εκδοθεί άδειες επαγγελματικής αλιείας για κανένα από τα ποτάμια της Μεσσηνίας η αλιεία σε αυτά, άρα και στον Αρκαδικό, επιτρέπεται μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Η αλιεία στα εσωτερικά νερά επιτρέπεται μόνο με αγκιστρωτά εργαλεία και οι επιτρεπόμενες ποσότητες ανά ερασιτέχνη είναι έως 2 κιλά ημερησίως ή μέχρι 3 άτομα ανεξαρτήτως βάρους. Η αστυνόμευση των εσωτερικών υδάτων και η επιβολή προστίμων είναι αρμοδιότητα που ανήκουν στη Αγροφυλακή».

Η κα Γεωργίου πρόσθεσε ότι τα όσα αναφέρει ο Όμιλος είναι παράνομη δραστηριότητα κάποιων πολιτών και αυτό που τίθεται είναι η αστυνόμευση του ποταμού και όχι η επιβολή περιορισμών. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, αν η Νομαρχία προχωρούσε σε γενική απαγόρευση της αλιείας στον ποταμό χωρίς επαρκή αστυνόμευση, δε θα υπήρχε κανένα αποτέλεσμα.

Κλείνοντας είπε ότι σε πολλές περιοχές με υδάτινα οικοσυστήματα έχει βοηθήσει πολύ η εθελοντική συνδρομή για φύλαξή τους.
 
ΠΗΓΗ: Της Βίκυς Βετουλάκη από το ΘΑΡΡΟΣ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...