Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΙΠΥΛΗ ( ΛΑΤΖΟΥΝΑΤΟ) : MΠΑΡΙΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ!


ΛΑΤΖΟΥΝΑΤΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΤΡΙΠΥΛΗ
Στη βουνοζωζμένη Τριπύλη,  σαν σταθείς σε μια από τις τρεις πύλες της,  στο Λαντζονάτο,  κάτω από το κάστρο του Σαφλαούρο,  βλέπεις στα πόδια σου, σε μια κλειστή xαράδρα,  ένα ξεχωριστό σε χρώμα χωριό... μια αετοφωλιά χρισμένη στα κακοτράχαλα υψώματα, που η εικόνα του σε συνεπαίρνει.  Στο κέντρο του χωριού μια πλακόστρωτη πλατεία πανέμορφη. Στο νότιο μέρος,  η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και δυτικά της πλατείας το γραφικό καφενεδάκι. Το σούρουπο,  η άχνη από τους φανοστάτες,  λόγω υγρασίας δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα. Δίπλα στην εκκλησία ο τεράστιος γέρικος πλάτανος χαίρεται και καμαρώνει για τους επιγόνους του,  που έχουν βαλθεί να τον ξεπεράσουν. Εκεί στο τουράκι της εκκλησιάς,  κάθισα παιδάκι ξυπόλητο και με κοντό παντελονάκι και προσπαθούσα μέσα από το θρόισμα των φύλλων να ρουφήξω την ιστορία που διηγείτο ο γεροπλάτανος στους επιγόνους του.  
 





Τουρκιά... ! ! !   Δυο του Μάη... Το κάστρο κυριεύτηκε.!

Τα Τουρκικά ασκέρια οδήγησαν τους έγκλειστους στο πλησιέστερο αλώνι ,διακόσιες δρασκελιές από το κάστρο και τους αλώνισαν με αγκορτσιές. Τα μάγουλα μου γίνονται κατακόκκινα από το θυμό, εξοργίζομαι αλλά συγκρατώ το θυμό μου γιατί αυτή η τοπική κοινωνία ήξερε να επικοινωνεί. Μιλούσε ο μεγαλύτερος και οι προκαθήμενοι άκουγαν. Έπρεπε να σεβαστώ τη τοπική κοινωνία και τους κανόνες της και για ένα επί πλέον λόγο επειδή δεν ήμουν μέλος της.  Η Τουρκία  εδραιώνεται και σε κάθε χωριό τοποθετεί Αγά. Ο Αγάς του Λαντζουνάτο,  συνήθιζε τα καλοκαίρια να μένει στην εξοχή και συγκεκριμένα παραδίπλα από το κάστρο στη βρύση του Νικολουλια. Ήθελε να ελέγχει οπτικά όλη τη περιοχή μέχρι το κόλπο της Κυπαρισσίας.






Οι εντολές του στο διάκονο του ήταν σαφείς.... Κάθε ημέρα φρέσκια φτέρη για το κρεβάτι του. ....!!!

Τα πρωινά νερό από τη βρύση του Νικολουλια και το απομεσήμερο από τον Αλητή,  απόσταση μακρινή και κουραστική. Κάποια ημέρα ο Μπαρίλας Παναγιωτάκης ήταν άρρωστος και δεν ήταν σε θέση να κάνει αυτά που του είχαν επιβάλει με συνέπεια ο Αγάς να του φερθεί πολύ άσχημα .  Ο Παναγιωτάκης τον έστειλε φραστικά στο διάβολο και έφυγε. Μέσα του το μίσος έβραζε και σκεφτόταν τρόπο εκδίκησης. Η ευκαιρία του δόθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι θα κατέβαινε στην Αρκαδιά τη σημερινή Κυπαρισσία.  Στο κεφαλάρι της Μουριατάδας ,που αναγκαστικά θα περνούσε, κρύφτηκε σε μία πατουλιά και περίμενε. Όταν ο Αγάς έβγαινε από μία λιμνούλα που πλενόταν ,περνούσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι από το Ραπτόπουλο, ένα κεφαλοχώρι της Τριπύλης.  Αξίωσε από το σύζυγο να βρεθεί με τη γυναίκα του!!!  

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αγά είχε αρχίσει.  Αφοσιωμένος στις περιπτύξεις και τα προκαταρκτικά δεν αντιλήφθηκε το Παναγιωτάκη Μπαρίλα. Όταν τον αντιλήφθηκε ήταν πλέον αργά.... 

 Πρόφτασε μόνο να πεί:   Θα με σκοτώσεις ρε  Μπαρίλα; !!!
ΠΗΓΕΣ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
ΛΙΜΝΗ ΒΑΓΙΑΣ- ΛΑΤΖΟΥΝΑΤΟΥ (ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ)
Αφού τηρήθηκε στο ακέραιο η υπόσχεση πού είχε δώσει στον εαυτό του,  πήρε το δρόμο του γυρισμού  για το Λαντζουνάτο. Κουρασμένος αλλά και προβληματισμένος έφτασε στίς πηγές του Αρκαδικού ποταμού κοντά στο χωριό του στο κεφαλάρι της Μαυρομαντήλας. Καθισμένος σε μία πέτρα έφερε στη μνήμη του ,όλους εκείνους τους συμπατριώτες του που είχαν την ατυχία να σκαλώσει η μαντήλα που άφηνε ο Αγάς στο κομμάτι  του νεραυλακου που το είχαν χρεωθεί.










 ..................................................Η ποινή ήταν ΘΑΝΑΤΟΣ.!!!!!



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ
ΤΟΥ ΜΠΑΡΙΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ, ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΟ 

ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ

Βλέποντας τον εαυτό του γεμάτο αίματα από τη δολοφονία του Αγά αποφάσισε ο Παναγιωτάκης να πλυθεί σε μία λίμνη του ποταμού όπου και πνίγηκε.  Εκεί στη λίμνη του Παναγιωτάκη υπάρχει ανάγλυφη η φιγούρα του για να μας θυμίζει το σεβασμό στο συνάνθρωπο θεωρώντας τον προέκταση του εαυτού μας. 




ΤΑΚΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΛΛΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS
Tην παραπάνω ιστορία επιμελήθηκε για το ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS - NEMESIS, ο κύριος Τάκης Αδαμόπουλος.
Πρόεδρος του Ομίλου φίλων Αρκαδικού Ποταμού
Συνταξιούχος Διευθυντής Τραπέζης


















Δείτε δύο όμορφα βίντεο σχετικά με το όμορφο και ιστορικό χωριό της Τριπύλης Λατζονάτο! Αμφότερα και τα δύο επισυναπτόμενα βίντεο, ειναι ομολουγουμένος καταπληκτικές δουλειές των δημιουργών τους. 

1ο Βίντεο


2ο Βίντεο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...