Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΕΛΛΑ ( ΠΑΣΧΑ 2015)

Στο Σελλά όπως και κάθε χρόνο, πλήθος συντοπιτών κατέκλυσαν το όμορφο χωριό μας, και γιόρτασαν τι άγιες αυτές ημέρες, μαζί με τους στενούς συγγενείς και φίλους. Ανέκαθεν το Πάσχα αποτελούσε μια καλή αφορμή επιστροφής στα πάτρια εδάφη, των απανταχού Σελλαίων. Αποτελεί μια πρώτης ευκαιρίας να νιώσουν τις μυρωδιές τις άνοιξης που προσφέρει απλόχερα η εξαίρετη φύση που διαθέτει το χωριό μας. Επιπλέον να συναντηθούν, συγγενείς, φίλοι και γενικότερα να νιώσουν την ανάσα και την ζεστή αγκαλιά της Σελλεικης μητρικής γης.
Στο Σελλά η μέρα της Ανάστασης,  όπως και σε όλη την Ελλάδα, είναι μια ξεχωριστή ημέρα.  Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι,  από νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σάββατου, όλο ήταν  σε εγρήγορση να τακτοποιήσουνε έγκαιρα όλες τις προετοιμασίες για την Ανάσταση και το ψήσιμο του αρνιού την επομένη. Όλοι σχεδόν, φρόντισαν ναι είναι έτοιμο  το ζώο, αλλά  και το παραδοσιακό κοκκορέτσι  τα οποία  προορίζονταν για το πασχαλινό τραπέζι,  και  παράλληλα να τακτοποιήσουν τις υπόλοιπες ετοιμασίες για την ημέρα του Πάσχα. Συνήθως το ζώο στο χωριό μας παραδοσιακά  που σφάζεται με αφορμή το Πάσχα,  είναι αρνί ή κατσίκι (ερίφιο, ρίφι), διαλεγμένο από τα οικόσιτα ή το κοπάδι ή αγορασμένο ζωντανό.

Βασικό μέλημα την μέρα του Μ. Σαββάτου είναι  να ολοκληρωθούν γρήγορα και σωστά οι απαραίτητες εργασίες, έτσι ώστε προλάβουν να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν , μέχρι την   ώρα που θα σημάνει η καμπάνα  για την θεία λειτουργία.

Κατά την αναστάσιμη λειτουργία ( όπως μπορείτε και να δείτε στο επισυναπτόμενο βίντεο)   ψάλλετε με ευλάβεια  το Χριστός Ανέστη, ενώ δεν λείπουν και τα βαρελότα!  Στην συνέχεια επιστρέφοντας σπίτι με το Άγιο φώς , δεν παρέλειψαν και φέτος,  να κάνουν το σημείο του σταυρού  στις εξώπορτες, έτσι όπως τόσα χρόνια συνηθίζεται .
Στο πασχαλιάτικο τραπέζι στο  χωριό μας η παράδοση θέλει πρώτα τα κόκκινα αυγά να έχουν την τιμητική τους, καθώς το  ανταγωνιστικό τσούγκρισμα αβγών  δίνει και παίρνει, πριν η μαγειρίτσα κάνει την εμφάνιση στο τραπέζι.

Ανήμερα το Πάσχα το κέφι και η χαρά κυριάρχησε μεταξύ των οικογενειών του χωριού, καθώς η μέρα αγάπης έκανε να ξεχαστούν τα όποια προσωπικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια .

Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!
  ....

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS NEMESIS
ΠΟΠΗ ΤΖΑΒΑΡΗ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 
ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
BLOG NEWS NEMESIS 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...