Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΙ ΝΙΚΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΛΑ!




Σε υψόμετρο επτακοσίων και πλέον μέτρα,  η εκκλησιά του Αι Νικήτα φαντάζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια αγέρωχη μέσα στο χρόνο να αγναντεύει την Τριπύλη και στο βάθος τον Κυπαρισσιακό κόλπο.  Το "μοναστήρι" είναι αφιερωμένο επ' ονόματι του Αγίου Νικήτα, αλλά γιορτάζεται επιπλέον  και της Ζωοδόχου Πηγής. Ο Άγιος Νικήτας γιορτάζει στις 15 /09, ενώ ο εορτασμός της  Ζωοδόχου Πηγή, είναι κινητή γιορτή -  και γιορτάζεται αμέσως μετά το Πάσχα. Φέτος ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής πραγματοποιήθηκε στα μέσα της Άνοιξης, , καθώς έπεσε  στις 17/04/2015. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο κόσμος της περιοχής τίμησε με την παρουσία του το μοναστήρι. 
Οι μέρες εορτασμού της εκκλησίας του Αι Νικήτα για την περιοχή, είναι ιδιαίτερες,  ξεχωριστές και αποτελούν μια ξεχωριστή θρησκευτική αλλά και κοινωνική ημέρα, για τον κάθε μόνιμο κάτοικο, αλλά και κάθε επισκέπτη που βρίσκεται πάντα στην  ευρύτερη περιοχή της Τριπύλης. Είναι αυτονόητο ότι,  για το  Σελλά ,  η εκκλησία του Αι Νικήτα αποτελεί περαν της θρησκευτικης και κοινωνικής διάστασης, το σημείο αναφοράς για το χωριό διαχρονικά.  Ως εκ τούτου, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη της ομάδα του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS NEMESIS, η αποστολή φωτογραφιών και πληροφοριών για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο μοναστήρι, από τον αγαπητό φίλο του Blog,  Χρήστο Δημητρακόπουλο. Ο αγαπητός Χρήστος έχει μερικώς  καταγωγή Σελλά , από την πλευρά της μητρός του ( Οικογένεια Γιαννακοπούλου- Μουσχά). Την εν λόγω ημέρα,  ο κύριος Δημητρακόπουλος  μαζί με τους γονείς του ( κάτοικοι στο Στασιό Κυπαρισσίας), επισκέφτηκαν το μοναστήρι, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στον εορτασμό και να απολαύσουν την υπέροχη φύση! Όπως μας πληροφόρησε,  αρκετός κόσμος παρευρέθη στην θεία λειτουργία, αν και καθημερινή! Η διάθεση και το κλίμα, όπως πάντα υπήρξε ιδαίτερα εγκάρδιο και φιλικό! 

Η ομάδα του Blog, ευχαριστεί θερμά τον κύριο Δημητρακόπουλο Χρήστο, για τις πληροφορίες και τις όμορφες φωτογραφίες που μας απέστειλε, προς δημοσίευση. 




 
 Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ
Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγή, που γιορτάζει η εκκλησία μας την Παρασκευή της Διακαισημίου (
την πρώτη εβδομάδα μετά το ΠΑΣΧΑ, είναι γιορτή της Παναγίας μας. Ονομάζεται δε και έτσι, γιατί γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Η γιορτή ανήκει στις λεγόμες Κινητές γιορτές, και ονομάζονται έτσι, οι γιορτές του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου, που έχους ως κέντρο την μέρα του Πάσχα. Το Tριώδιο (10 εβδομάδες, δηλαδή 70 ημέρες) προηγείται της Kυριακής του Πάσχα, το δε Πεντηκοστάριο (7 εβδομάδες, δηλαδή 50 ημέρες) ακολουθεί.  Oι εορτές αυτές ονομάζονται κινητές, γιατί δεν έχουν σταθερά ημερομηνία, εν αντιθέσει με τις άλλες εορτές του εκκλησιαστικού έτους που έχουν σταθερά ημερομηνία και λέγονται ακίνητες. Tών κινητών εορτών η ημερομηνία κάθε χρόνο αλλάζει. Eξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Όταν το Πάσχα είναι πρώιμο, έρχονται και αυτές ενωρίτερα· όταν το Πάσχα είναι όψιμο, αυτές έρχονται αργότερα. H εορτή της Zωοδόχου Πηγής εορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα που ακολουθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Mετά την Aνάστασι είναι η πρώτη εορτή του Πεντηκοσταρίου. Eορτάζεται την ωραία εποχή της ανοίξεως μέσα στο κλίμα της πασχαλινής χαράς και αγαλλιάσεως.  H Zωοδόχος Πηγή είναι μία εορτή πρός τιμήν της Παναγίας. δεν έχει σχέσι με τη ζωή της υπεραγίας Θεοτόκου, όπως οι άλλες γνωστές θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια. Ο Eυαγγελισμός ή η Kοίμησις της Θεοτόκου. H εορτή αυτή έχει σχέσι με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας πρός σωτηρίαν δυστυχών και ταλαιπώρων ανθρώπων που την επικαλέσθηκαν με πίστι.  H Zωοδόχος Πηγή μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία σε ένα ωρισμένο ναό της στον τόπο εκείνο που προκαλεί τη συγκίνησι κάθε Έλληνος.



Το άρθρο επιμελήθηκε ο Διαχειριστής του  Sella Messinias Blong News Nemesis- Περιοχή Τριπύλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...