Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

"Κανείς δεν πρέπει να επιχαίρει ,όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα"...

Αφού εξαντλήθηκε (προς το παρόν βέβαια), η ελληνική πολιτική και οικονομική ανάλυση, ήρθαν τα γεγονότα στην διπλανή μας Τουρκία, έτσι ώστε να διαβάζουμε ότι ρεαλιστικό ή μη σενάριο, αλλά και συνωμοσιολογία άνευ προηγμένου. Ως εκ τούτου, καθότι παντογνώστες/ ξερόλες, επί παντός επιστητού τα σενάρια και οι υποθέσεις δίνουν και παίρνουν χωρίς φόβο και χωρίς πάθος! Έτσι και αλλιώς το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις του πραξικοπήματος αποδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Εκτιμώ ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία, καθώς ή ταπεινωτική κατάσταση του στρατού, το μίσος και ή διάσπαση από την εν λόγω πράξη και την αντεκδίκηση αναδεικνύουν μαζί με τα σοβαρά εξωτερικά θέματα με τις μεγάλες δυνάμεις την σαθρή κατάσταση που βρίσκεται ή χώρα. Ως εκ τούτου πιθανότητα να αποδειχθεί Πύρρειος νίκη της υφιστάμενης ηγεσίας στο προσεχές μέλλον, καθώς η αποδόμηση  που λαμβάνει χώρα αυξάνει γεωμετρικά τον κίνδυνο εμφυλίου και διάσπασης , αλλά και εξαγωγής της κρίσης ένθεν και ένθεν.  Είναι πλέον ορατό το γεγονός ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία, καθώς οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές στο εγγυς μέλλον.


Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα  και πάνω από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, είναι το γεωπολιτικό το οποίο φαντάζει απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο όσο ποτέ άλλοτε στην ευρύτερη περιοχή . Η άποψη που κυριαρχεί σε πολλά  ελληνικά think thank, είναι ότι πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την  Ελλάδα, να υιοθετήσει εκείνες τις στρατηγικές και τακτικές, για  να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία και να αποκτήσει ισχυρότατο πλεονέκτημα στην περιοχή. Αυτό προϋποθέτει σωστές κινήσεις και σωστούς συμμάχους και παράλληλα εσωτερική πολιτική και οικονομική σταθερότητα, την οποία μετά από επτά συναπτά έτη οικονομικής και πολιτικής έντασης επιβάλλεται να επιτευχθεί πάση θυσία για το καλό της χώρας.

Η επιτυχία είναι προφανές ότι θα αποτελέσει πυρήνα γεωπολιτικής  σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Συμπερασματικά, η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των διεθνών μεγάλων δυνάμεων να δημιουργήσουν μια χώρα με ανάλογα χαρακτηριστικά καθώς η χώρα που διαχρονικά εξυπηρετούσε αυτή την ανάγκη των διεθνών συσχετισμών τείνει να αποσταθεροποιείται. 
Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά  παραδείγματα που αποδεικνύουν τις πιέσεις που ασκούνται προς της κατεύθυνσης της  αλλαγή του διεθνούς status quo. Συγκεκριμένα, τόσο η  Αραβική Άνοιξη, Λιβύη, Συρία, πόλεμος πετρελαίου, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο, όσο και  Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Κριμαία, Αγγλία, Ισλαμικό Κράτος και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ο κόσμος μας παρουσιάζει μια καυτή και εν εξελίξει εμπόλεμη ζώνη που οι μεγάλες δυνάμεις μάχονται για κυριαρχία και  επιβολή εν μέσω ενός διαρκούς και ευμετάβλητου παγκοσμοποιημενου περιβάλλοντος. Και μην ξεχνάμε  ότι και η οικονομική κρίση είναι μια μορφή πολέμου σε όσες χώρες δεν έχουν πραγματικό πόλεμο.

Όπως παρατηρούμε στο επισυναπτόμενο διάγραμμα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Η καταγραφείσα τάση δεν αναμένεται να αντιστραφεί  σύντομα, καθώς το βασικό σενάριο είναι ότι αναμένονται σταδιακά να αυξηθούν οι πιέσεις στην Τουρκία.
VASSILIS ARGIROPOULOS
 
MANAGING BLOG SELLA MESSINIAS
BLOG NEWS -NEMESISΙδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του  SELLA MESSINIAS BLOG NEWS NEMESIS - © 2016.
Το περιεχόμενο του
Blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Sella Messinias Blog News Nemeis . Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του Blog χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ_ ( ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ , Β ΜΕΡΟΣ )

H μεγάλη οικογένεια των Αργυραίων, στα σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας, στην περιοχή της Τριπύλης,   δεν ήταν και τόσο μεγάλη όσο εξελ...