Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΔΗΜΟΣΟΥ ΚΑΙ Υ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Mην γελιόμαστε…. δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτή την χώρα, παρά μόνο η προοπτική να πάμε ομαδικά σε ψυχοθεραπεία από την παρατεταμένη οικονομική και όχι μόνο κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια.
Δεν υπάρχει ο μάγος το Οζ, αλλά και ούτε κανένας Χάρρυ Πότερ να πατήσει ένα κουμπί και να επανέλθει η χώρα μας στην κανονικότητα. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από την επίσκεψη του πλανητάρχη Ομπάμα στην χώρα και οι μέχρι στιγμής λεκτικές και ηθικές στηρίξεις στην χώρα, και στις κυβερνήσεις δεν αρκούν, καθώς η Αμερική δεν κατέχει Σεντς ελληνικού χρέους… Ως εκ τούτου, μόνο γεωπολιτικά συμφέροντα μπορούν να διατηρήσουν την εν λόγω παροχή στήριξης. Επιπλέον έαν ήταν να είχε κάνει κάτι καίριο απο πλευράς παρέμβασης στο ζητημα τους χρέους, είχε την δυνατότητα και τις ευκαιρίες όλα τα προηγούμενα χρόνια…. 
Για να τελειώσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και να βγούμε από το οικονομικό και όχι μόνο, σπιράλ, που έχει περιέλθει πλέον η χώρα, με βίαιο τρόπο τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά σε όλους τους τομείς έτσι ώστε να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο και να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ακόμα και στο θεσμικό πλαίσιο του πολιτεύματος και της συνταγματικής αναθεώρησης. Από την άλλη,  είναι επιβεβλημένη η εκ βαθέως αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους αλλά και του ιδιωτικού που τείνει να φτάσει το δημόσιο με ταυτόχρονη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, η επιβεβλημένη στόχευση σε χαμηλά μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα και τέλος ένα επενδυτικό σοκ κάποιων δις ευρώ, έτσι ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία.
Αν και έχουν σχετικά μια θετική έκβαση, οι δομικές και διορθωτικές αλλαγές που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν φτάνουν καθώς, χρειάζεται επιπλέον μια νέα και γερή αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους. Ο τρόπος που θα γίνει, (αν και είναι ο πυρήνας της λύσης), δεν έχει σημασία... Σε κάθε περίπτωση η χρήση του ESM και της ΕΚΤ είναι πλέον βασικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με την συμφωνία για ενιαία τραπεζική εποπτεία και δημοσιονομική ενοποίηση, έτσι ώστε η διαγραφή χρέους να απορροφηθεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο για όλους (εάν τελικά είναι εφικτό κάτι τέτοιο..). 
Διαφορετικά θα βυθιστούμε περισσότερο μέσα στο βούρκο  με άγνωστες συνέπειες και για άγνωστη χρονική διάρκεια, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3% που ζητούνται από τα μνημόνια, δεν είναι εφικτά. Περισσότερος χρόνος για να εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για να εκταμιευτούν τα περαιτέρω κεφάλαια διάσωσης, σε καμία περίπτωση δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά θα επιφέρει άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση των πάντων.
Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί της Ευρώπης να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους, τις μεγάλες ζημιές που αργά η γρήγορα θα πάρουν, είτε το θέλουν είτε όχι, είναι πλέον δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μας, καθώς αποφάσισαν αυτοί με την συνεργασία του εγχώριου πολιτικού προσωπικού και πήραν το ρίσκο πριν από μερικά χρόνια να αναλάβουν το χρέος της Ελλάδας, αντί να προβούν σε ενέργειες διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους της.
Η πολιτική ανεπάρκεια από την μια, όσο και η τραπεζική ελίτ από την άλλη, η οποία έχει μάθει διαχρονικά να ζει με την παραγωγή τόκων, δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα, επέλεξαν να βυθίσουν μια χώρα στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να εξαθλιώνουν των λαό της καθημερινά και κυρίως του αδύναμους οικονομικά πολίτες αυτής. Η μοναδική λύση είναι να δεχτεί ο καθένας τις ζημιές και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις δομικές και διορθωτικές αλλαγές. Παράλληλα, να εξαλείψει άμεσα τις χρόνιες παθογένειες του οικονομικού και κρατικού μοντέλου που έχτισε χρόνια τώρα, πάνω σε σχέσεις συντεχνιών, μονοπωλίων ,διαφθοράς, ανομίας με τελικό αποτέλεσμα την κατάπτωση των θεσμών και των νόμων. Με λίγα λόγια την εξασφάλιση του πλαισίου συμπεριφοράς των φυσικών και νομικών προσώπων της, μέσα στην κοινωνία.
'Όλα αυτά θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα να απεγκλωβίσει τους χρόνια λιμνάζοντες παραγωγικούς συντελεστές της, και ταυτόχρονα να απογειώσει την καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων της, έτσι ώστε να αυξήσει θεαματικά το ΑΕΠ της χώρας μελλοντικά. Τότε και μόνο τότε θα επανακτηθεί η προοπτική της χώρας και του λαού της και θα δούμε φως στο τούνελ, με ένα νέο πολιτικό σύστημα, μέσα από το όποιο θα δώσει όραμα και σκοπό από νέα πολιτικά πρόσωπα απαλλαγμένα από τις αμαρτίες του παρελθόντος....

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Διαχειριστής του  Sella Messinias Blong News Nemesis- Περιοχή Τριπύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ (Β ΜΕΡΟΣ )

H μεγάλη οικογένεια των Αργυραίων, στα σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας, στην περιοχή της Τριπύλης,   δεν ήταν και τόσο μεγάλη όσο εξε...