Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Αυτός ήτο ο Κολοκοτρώνης που φυλακίσαμε και παρολίγον να τον θανατώσουμε…

Ήταν Φεβρουάριος του 1828. Οι μέρες του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο τελείωναν. Δεν ήταν πια αήττητος και ο στόλος του κατεστραμμένος. Στην πραγματικότητα ήταν καθ΄ ολοκληρίαν αποκλεισμένος στην Πελοπόννησο από τους επαναστατημένους Έλληνες. Τρία χρόνια σκορπούσε τον θάνατο και συντελούσε στον πλήρη αφανισμό και εξανδραποδισμό των Ελλήνων. Όμως τώρα ήταν διαφορετικά. Ο Καποδίστριας ήταν Κυβερνήτης της Ελλάδος και ο Κολοκοτρώνης είχε κλείσει τον Ιμπραήμ στην Τρίπολη σαν την γάτα με το ποντίκι. Θα μπορούσε ο Κολοκοτρώνης να τον κατασπαράξει μέσα στα λείψανα των οχυρωμάτων της Τριπολιτσάς και των ξεχαρβαλωμένων κανονοστασίων της. Δεν το έκανε και με την βοήθεια των Γάλλων ο Ιμπραήμ γύρισε στην Αίγυπτο. Ιδού όμως τι του έγραφε ο Μέγας Κολοκοτρώνης του Ιμπραήμ όταν τον είχε μέσα στα χέρια του, έτοιμο να τον χάψει.

«Την αρετήν του ανθρώπου και οι ίδιοι του οι εχθροί την θαυμάζουν, ο κατά το Λεοντάρι προχθεσινός ηρωισμός σου, εις την απελευθέρωσιν των περί την Τριπολιτσάν αιχμαλωτισθέντων Ελλήνων με εκίνησε και εις έπαινον και εις θαυμασμόν, τούτο το ωραίον παράδειγμα εβιάσθην να το μιμηθώ, και ιδού παραιτώ και εγώ ελευθέρους τους ευρεθέντας υπό την εξουσίαν μου αιχμαλώτους Τούρκους, και θέλω απελευθερώσει ακολούθως και όλους τους ευρισκόμενους εις τας χείρας μερικών ένδον της επαρχίας Καρυταίνης, και επειδή η τύχη του πολέμου είναι κοινή, ας απαλλάξωμεν τους δυστυχείς αιχμαλώτους εκ των δεσμών της δουλείας, και ας ανοιχθή ανάμεσον μας νέον στάδιον δόξης, ποιος δηλαδή να εξαπεράση τον άλλον εις την προς τους αιχμαλώτους φιλανθρωπίαν. Η ιστορία των εθνών ετράνινε τα ονόματα, περισσότερον των όσοι ενίκησαν τα πάθη των και εφάνησαν γενναιόφρονες, από των όσοι εσκέπασαν την γην με τα πτώματα των εχθρών των.»

Αυτός ήτο ο Κολοκοτρώνης που φυλακίσαμε και παρολίγον να τον θανατώσουμε…
Η ορθογραφία του κειμένου της αντιγραφής είναι του πρωτοτύπου χειρογράφου, εκδοθέν υπό του Χ.Ν.Φιλαδελφέως το 1856 από το αρχείο του Ιωάννη Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.
Σε Σύγχρονη Ανατύπωση
Εκδόσεις Καγιάφας
Στεμνίτσα (Υψούς) Γορτυνίας – Αρκαδίας
Κυπαρισσία 2011

Αποστολέας και μίνι εισαγωγικό σχόλιο

Πάνος Ευαγγελόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ_ ( ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ , Β ΜΕΡΟΣ )

H μεγάλη οικογένεια των Αργυραίων, στα σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας, στην περιοχή της Τριπύλης,   δεν ήταν και τόσο μεγάλη όσο εξελ...