Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΗ-ΝΙΚΗΤΑ_ TΗΣ ΘΕΑΝΩ ΒΟΓΙΑΤΖΗ!

 
Στο χωριό ΣΕΛΛΑ, Μεσσηνίας
Το Μοναστήρι του ΑΗ-ΝΙΚΗΤΑ τυλιγμένο στα πέπλα της αχλύς και της ομίχλης των αιώνων -που στο πέρασμά τους το προσκυνούν με σεβασμό και το προσπερνούν- λιτό και απέριττο, κρατάει σφιγμένο τα πέτρινα τα χείλη του με τόσο πείσμα σαν άλλη σφίγγα, κρύβοντας στα σωθικά του μυστικά αλλοτινών εποχών, θρύλους, ιστορίες, πολέμους και διαμάχες, γλέντια και πανηγύρια.
Το Μοναστήρι δεν γνωρίζει κανείς πότε ιδρύθηκε. Είναι χτισμένο από ατόφια πέτρα σε υψόμετρο 800 με περίπου.
Όπως αναφέρουν τα βιβλία υπήρχε εκεί το 1697 και εικάζεται ότι ίσως υπήρχε εκατό χρόνια πριν.
Στα χρόνια της σκλαβιάς γκρεμίστηκε από τους Τούρκους επειδή κατέφευγαν εκεί φυγόδικοι και κυνηγημένοι, όπου εύρισκαν καταφύγιο και περίθαλψη από τους καλογήρους και τον ηγούμενο της τότε εποχής.
Το Μοναστήρι αναστηλώθηκε όπως είναι στη σημερινή του μορφή από τους Σελλαίους το 1881. Εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Νεόφυτο (1882-1903).
Η θέα που ξεχύνεται μπροστά σου είναι μεθυστική. Η φύση χορεύει ολόγυμνη μπροστά σου και συ κλέβεις την πύρινη ομορφιά της, ρουφώντας αχόρταγα τα αλλόκοτα μυστικά της. Αέρινα μαγνάδια αχνοσαλεύουν την ολοπλούμιστη τριγύρω ομορφιά της.
Σκέτος γλυκασμός!
Στα αχανή πλάτεια της αχειροποιήτου ΠΑΓΟΔΑΣ της ελληνικής αρμονίας αοράτως κι αενάως τελείται θεία μυσταγωγία και συ κοινωνείς το ΜΥΣΤΗΡΙΟ! την ΕΚΣΤΑΣΗ! το ΘΑΜΒΟΣ!
Εκεί πια μετουσιώνεσαι!
συνουσιάζεσαι με το ΘΕΙΟ
Ω! πέτρινο αγλάισμα (ΑΗ-ΝΙΚΗΤΑ) στολίδι του ΣΕΛΛΑ. Λατρευτός τόπος του παππού μου, που δεν γνώρισα ποτέ.
Εφονεύθη στη μάχη του Μελιγαλά, αξιωματικός ων το 1944, 38 ετών.
Ζει όμως η αδελφή του παππού μου ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΤΖΑΒΕΛΑ, 103 ετών. Χαίρει άκρας υγείας. Πέρασε δύσκολα χρόνια. Αντιξοότητες, βάσανα, δυσχέρειες ξεπερνώντας τα όμως με ιώβειο υπομονή, σοφία και την πίστη της στο Θεό.
Τώρα απολαμβάνει τους καρπούς της ενάρετης βιωτής της.
Δισέγγονα, εγγόνια, και τρία εκλεκτά παιδιά, που λατρεύουν τους γονείς τους.
1) τον ΦΩΤΗ ΤΖΑΒΕΛΑ (όνομα ηρωικό και ιστορικό) (Λυκειάρχης)
Έχει μία ενάρετη και καλοσυνάτη σύντροφο, την Παναγιώτα Καλαμαρά, και δύο γιούς αξιωματικούς (ο ένας είναι στρατιωτικός γιατρός). Λεβέντες και οι δύο, ωραίοι στην ψυχή και το κορμί. (Με την οικογένεια ΦΩΤΗ διατηρώ λίαν αγαπητική επικοινωνία).
΄
2) τον ΧΡΗΣΤΟ ΤΖΑΒΕΛΑ, λαμπρό οικογενειάρχη με δύο γιούς επιστήμονες.
3) την ΓΕΩΡΓΙΑ, μία σωστή αρχόντισσα της Σπάρτης, Έχει δύο υπέροχους γιούς και πέντε εγγόνια. Την έχω πονέσει και την αγαπώ πολύ.
ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ
Το άρθρο έγραψε η Θεανώ Βογιατζή !
Φυσικοπαθητική Διατροφική Ιατρική
(MSc.Εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφολογία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...