Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ ΣΤΟ ΑΡΤΙΚΑΙΪΚΟ ΠΟΤΑΜΙ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΦΩΤΗ ΤΥΡΟΓΑΛΑ. Η ΘΕΣΗ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΤΟΥ ΓΕΥΣΤΙΚΩΤΑΤΟΙ. φωτογραφικό αρχείο ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ
Σε προηγούμενες εργασίες αναφέρθηκα, στον τρόπο θερισμού του σταριού. Η σημερινή εργασία μου, αναφέρεται στο άλεσμα. Οι νοικοκυρές έπαιρναν από το σιτάμπαρο, μία κασσέλα με χωρίσματα, που αποθήκευαν τον καρπό τους, αλλού το στάρι, αλλού το κριθάρι, το καλαμπόκι (η κούκλα ),η βρώμη. Όση ποσότητα χρειαζόταν, και με το «αρίλογο»(κρισάρα με μεγάλα ανοίγματα), καθάριζαν το στάρι και γενικά τα «Γεννήματα». μετά το έπλεναν και την ημέρα, το αφηναν κάτω από τον ήλιο για να στεγνώσει. Το τσουβάλιαζαν και δρόμο με…….
Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ. ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΦΩΤΗ ΤΥΡΟΓΑΛΑ. Φωτογραφικό αρχείο ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ
το «βασταγό» (ζώο) για τον μύλο. Οι αλευρόμυλοι εκείνη την εποχή, δούλευαν με λιθάρια που τα κινούσε το νερό. στην περιοχή μας υπήρχε ο μύλος του Παπασταμάτη, στο ποτάμι του Αρτικίου, άρχισε όπως και όλοι οι άλλοι μύλοι της περιοχής, το 1800 περίπου και σταμάτησε γύρω στο 1955. Σήμερα το έχει ανακαινήσει ο Φώτης Τυρογαλάς, άλλοι μύλοι ήταν του Σοφού, του Ρήγα και του Γιώργη Πετρόπουλου στου Αλεξόπουλου το μύλο στα «Γκογκαίϊκα». Η αμοιβή του μυλωνά λεγόταν «ξάκι» ή «αξάϊ» ο μυλωνάς πληρωνόταν σε στάρι και έπερνε περιπου πέντε με έξη οκάδες στις εκατό. Ο λαός λέει: » ΚΑΛΟΔΕΚΤΟ ΤΟ
ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣΙΟΥ, ΚΟΠΑΝΑΚΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Φωτογραφικό αρχείο ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ
«ΒΑΣΤΑΓΟ» ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠ’ ΤΟ ΜΥΛΟ / ΠΡΩΤΑΛΕΣΤΟ, ΠΡΩΟΣΤΑΛΤΟ, ΠΡΩΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ». Αλλά κάθε πράγμα έχει αρχή και τέλος του…..Οι δουλειά, με το που αρχισαν να δουλεύουν, οι πετρελαιοκίνητοι και στη συνέχεια ηλεκτροκίνητοι αλευρόμυλοι, αρχισε να πέφτει, με συνέπεια να κλείνουν οι….. αργοκίνητοι με νερό αλευρόμυλοι. Ένας από τους μηχανοκίνητους αλευρόμυλους στο Κοπανάκι, ήταν ο περίφημος και γνωστότατος στην περιοχή, αλευρόμυλος του Ιωσήφ Μπούσιου. Μέχρι και από μακρινές περιοχές μεταφέρανε τα κάρα τα γεννήματά τους για άλεσμα. Όπως και οι χωρικοί με τα βασταγά τους.
Αυτά για το άλεσμα, κάνετε υπομονή, ακολουθεί αρθρο για το ΖΥΜΩΜΑ και το ΦΟΥΡΝΙΣΜΑ
Εργασία ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ komianos.wordpress.com
Εργασία ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ komianos.wordpress.com