Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Κριτική και αντίληψη………

   "...Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν οι άνθρωποι, από μια ηλικία και μετά μπορούν να αλλάξουν ή αν θέλουν να αλλάξουν. Στατιστικά οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι τέλειοι.. Ότι δεν έχουν ατέλειες, μειονεκτήματα και αν έχουν είναι ελάχιστα. ( αναφέρομαι πάντα σε χαρακτήρα και προσωπικότητα). Όλοι είναι οι καλύτεροι γονείς, οι καλύτεροι φίλοι, οι καλύτεροι σύντροφοι, οι καλύτεροι στη δουλειά τους..."
 Είναι διαπιστωμένο ότι μεγαλώνοντας κάθε άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το χαρακτήρα του, τις συνήθειές του, γίνεται πιο αρτηριοσκληρωτικός, πιο αδιάλλακτος. Ποιοι από εμάς, όταν μας λένε ότι κάπου κάνουμε λάθος, με επιχειρήματα, ή ότι πρέπει να βελτιωθούμε σε κάποια πράγματα, αντιδρούμε θετικά ή τουλάχιστον σκεπτικά? Ελάχιστοι…οι περισσότεροι όχι μόνο αρνούμαστε την κριτική που θα μας ασκήσει ο άλλος, αλλά πολλές φορές απομονώνουμε και αυτόν που τόλμησε να κάνει τέτοιο «ατόπημα».. Το να δεχόμαστε την κριτική είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση, το να την  επεξεργαζόμαστε και να την αποδεχόμαστε ή να την απορρίπτουμε έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. από ποιον προέρχεται και ποιο είναι το κίνητρό του…όμως το να μην μπαίνουμε καν στη διαδικασία να σκεφτούμε για ποιο λόγο μας ασκήθηκε αυτή  κριτική δείχνει το πόσο αδιάλλακτοι και εγωιστές είμαστε. Η προσαρμογή είναι μία είδους αποδοχής της κριτικής, όμως είναι παροδική και μόλις οι συνθήκες αλλάξουν θα πάψει να υφίσταται.

    
Η αντίληψη, αν προσπαθήσουμε να δώσουμε μία ερμηνεία συμπεριλαμβάνοντας και την επιστημονική της εννοιολογία, είναι μία σύνθετη λειτουργία του ψυχοφυσικού οργανισμού, που αυτόματα μέσα στα αρμόδια εγκεφαλικά κέντρα αναγνωρίζει, ερμηνεύει άμεσα και αποδίδει νόημα. Βασικά στοιχεία λοιπόν της αντίληψης είναι το συναίσθημα ( διάθεση), η νόηση και η προηγούμενη εμπειρία (μάθηση) του κάθε ατόμου. Έχει σχέση με την εξυπνάδα? Με την ευφυΐα? Θεωρώ ότι συνδέεται περισσότερο με την ευστροφία και την εμπειρία του να χειρίζεται κάποιος τις καταστάσεις και τους ανθρώπους με τον τρόπο που αρμόζει.

‘’Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι αυτό που έκανα είναι λάθος, αλλά εκ των υστέρων...’’ Και αν διορθώνεται καλώς, αν δεν διορθώνεται…ελπίζεις ότι, μετά την κριτική που σου ασκήθηκε για το λάθος σου, δε θα το επαναλάβεις..

Ίσως περιορίσουμε τις λάθος κινήσεις μας στη ζωή μας προσπαθώντας να εφαρμόσουμε αυτό που είπε ο Μπέρναρντ Σο :

"Μην κάνεις στους άλλους ό,τι θα επιθυμούσες να κάνουν σε εσένα...εκείνοι μπορεί να έχουν διαφορετικά γούστα."
 

To άρθρο έγραψε και επιμελήθηκε η Στέλλα Ράμμου.
Δικηγόρος Αθηνών
Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας στο Sella Messinias Blog News Nemesis – ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΠΥΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ_ ( ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ , Β ΜΕΡΟΣ )

H μεγάλη οικογένεια των Αργυραίων, στα σκοτεινά χρόνια της τουρκοκρατίας, στην περιοχή της Τριπύλης,   δεν ήταν και τόσο μεγάλη όσο εξε...