Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ LEON LEKAJ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΛΛΑ MEΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS : ENA ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΛΙΚΑΒΗΤΤΟ!


Një mbrëmje në Likavito
 Mbi bar u ndesha me nji krah të thyem zogu që n’duer e në sy, shfletonte jugun.
Prandaj i trembem kaq shumë heshtjes sot.
Nuk mbërrita me e kuptue se si u rrzue drita
pa më lajmërue se rrugës për n’qepalla t’veta
do më ndizte dy sy
si gacat e mallit të djegun.
Andej kodrës “Likavitò” shfryjnë zemërimin
ernat e fajshme.
e këtu nata ka ra.
sy i mbyllun prej dhimbjes.
Shandanët e ndezun më lejojnë me përgjue
trupin e pajetë të gjetheve të zverdhuna.
Dhe shpinën tande, re e bardhë
 që ngutet me u msheh n’universin TIM


Η ελληνική απόδοση του ποιήματος,  από τον φίλτατο και αγαπητό μας, Leon Lekaj!

Στο γρασίδι βρήκα ένα σπασμένο φτερό,
που στα χέρια και τα μάτια του διάβαζε το νότο.

Με τρομάζει η σιωπή της μέρας.


Δεν πρόλαβα να καταλάβω πως έπεσε το φως χωρίς ειδιοποίηση,
που στο δρόμο για το βλέμμα μου
θα με άναβε ματιά σαν ποθημένα κάρβουνα.

Πέρα του λόφου «Λικαβηττο
« Ο αγέρας μαλώνει τα αθώα ρεύματα

Και εδώ , η νύχτα έχει απλωθεί
σαν μισοκλεισμένο μάτι φόβηζμενω στο πόνου.

Τα αναμμένα φώτα,
μ’ αφήνουν να κλέβω πονηρές ματιές
 στο κορμί των δέντρων με κίτρινα φίλα.

Και την πλάτη σου, λευκό σύννεφο
που βιάζεται να κρυφτεί στο δικό μου σύμπαν… !

Leon Lekaj :Mουσικός & Συγγραφέας
 Ο Λέον Λεκάϊ γεννήθηκε στη Σκόδρα, το1955. Σπούδασε μουσική στα Τίρανα, και μετά από πολιτική φυλάκιση για ευνόητους πολιτικούς λόγους του πατέρα του, αναγκάζεται να κάνει διάφορες δουλειές έτσι ώστε να επιβιώσει στην δύσκολη εκείνη εποχή στην Αλβανία. Όταν έπεσε η δικτατορία, η φλόγα του Λεόν για μάθηση αναζωπυρώνεται και αρχίζει να σπουδάζει γλώσσα αλλά και λογοτεχνία. Είναι πρωτουργός του μυθιστορήματος και ενός βιογραφικού βιβλίου. Σήμερα ζει σαν μετάστασης στην Αθήνα περιμένοντας να πραγματοποιήσει τα όνειρα του στην μουσική που τόσο αγαπά!!!
Ελλάδα της κρίσης του 2014…Σημαίνει ανεργία, πείνα, εξαθλίωση, κρίση θεσμών,πολιτισμού, που αγγίζει όλους τους πολίτες ιθαγενείς και μετανάστες. Ο LeonLekajείναι ένας αξιόλογος μουσικός, συγγραφέας, άνθρωπος με βαθιά κουλτούρα και γνώση και παρεμπιπτόντως είναι μετανάστης από την Αλβανία, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Είναι όπως όλοι οι Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε μία άλλη χώρα.Είναι οι επιστήμονες, οι μουσικοί, οι σερβιτόροι που μετοικίζουν και στις χώρες που πάνε αντιμετωπίζονται ως αυτό που είναι: Εργαζόμενοι που παλεύουν για την επιβίωση. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι της τέχνης δεν ανήκουν σε μία χώρα, ανήκουν παντού, μας ταξιδεύουν με τις ιδέες τους, με τα έργα τους, με τη μουσική τους, όπως μας ταξιδεύει ο Leon Lekaj με το« Magicnights»στην Αθήνα, στα Τίρανα, στο Παρίσι..
Ο Leon Lekajαγωνίζεται, όπως όλοι μας στην Ελλάδα της κρίσης, με αξιοπρέπεια και δεν κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από όλους μας ..ή μάλλον κάνει κάτι παραπάνω από όσους δεν έχουμε το ταλέντο του …: Η μουσική του δράση αλλά και η συγγραφική και ποιητική,  μας προσφέρει το προνόμιο να γευόμαστε από κοντά ένα σπάνιο και πλούσιο κράμα των εμπειριών, της χαράς και της θλίψης δύο διαφορετικών λαών, μετουσιωμένο σε ήχους και συναισθήματα. Μας προσφέρει στιγμές μακριά από τις απαισιόδοξες σκέψεις των ημερών που ζούμε,. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε οι υπόλοιποι είναι να τον αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια ως αυτό που είναι και όχι βάσει του από πού κατάγεται… Ας μη γίνει πιο βαθιά η κρίση του πολιτισμού μας, των αξιών και των θεσμών.

Φίλτατε Leon,   το ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ BLOG NEWS NEMESIS, σε ευχαριστεί θερμά,  για το εξαίρετο ποίημα που είχες την καλοσύνη να μα στείλεις τόσο στην μητρική σου γλώσσα ( Αλβανικά), όσο και μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Ο υφιστάμενος ιστότοπος, καθώς και ο διαχειριστής παραμένουν θερμά υποστηρικτές τους πνεύματός που σε διακρίνει.
Ο Διαχειριστής του ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Blog News Nemesis , Βασίλειος Αργυρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλουμε αφηστε το σχολιο σας στα Ελληνικα και σε κοσμιο υφος.
Σχολια με greeklish και υβριστικου περιεχομενου θα διαγραφονται.
- H Ομαδα Διαχειρισης του Sella News Nemesis Blog δεν αντιπαρατιθεται και δεν συνδιαλεγεται με τους αναγνωστες στο πεδιο σχολιασμου,σχετικα με δημοσιευσεις και αρθρα(με μονη εξαιρεση διαδικαστικα-λειτουργικα θεματα του ιστολογιου).
- Οι αποψεις των αναγνωστων δεν αντιπροσωπευουν τις θεσεις του blog και αποτελουν αποκλειστικα προσωπικες τους τοποθετησεις

H καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη.... Να πνίγεις έναν εχθρό στην σκόνη της μηδαμινότητάς του. ~~ Baltasar Gracian

  Τραγικό το χάσιμο χρόνου να μαλώνεις με έναν  ανόητο και φανατικό που δε νοιάζεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για τη νίκη των πεποιθήσεω...